Přeskočit na hlavní obsah

Bytovka V Aleji – mnoho emocí, málo informací

 


Tak by se mohla jmenovat rapotínská telenovela, hit letošního léta, pojednávající o osudu jednoho prý potřebného, prý nechtěného, asi i nepochopeného projektu bytového domu v horní části obce. Vedení obce se rozhodlo, že by bylo dobré rozšířit svůj již tak nadstandartní bytový fond a rozjet přípravu výstavby nového bytového domu na obecních pozemcích vedle bývalého tzv. karnevalového parku. Co čert nechtěl, ono myslet něco dobře ne vždy znamená postupovat dobře.

Se svým příspěvkem jsem záměrně čekal, až jestli se k tomuto vyjádří někdo z vedení obce. Jsem rád, že se mezi radními našel „chlap“ a paní místostarostka k tomuto tématu napsala v červnovém čísle Rapotínských Novin článek.

Zmiňovaná potřeba další obecní bytovky, však dle mého názoru není tak úplně pravdivá. Alespoň ne v takovém zadaní, jaké bylo obcí vypracováno pro studii. Pokusím se popsat, proč jsem na ZO nesouhlasil se záměrem, postupem a výběrem lokality pro vybudování kontroverzní bytovky.

Když jsem se v minulosti na opodstatnění potřeby nových obecních bytů ptal, důvodem byl “Tákhle vysoký stoh žádostí“, z nichž prý většina byla od občanů Rapotína. Takový managment na základně odhadů a domněnek mě vyloženě irituje, a tak jsem si vyžádal před tím kritickým jednáním zastupitelstva v článku uvedenou analýzu žádostí o obecní byt za předchozí 3-5 let. Vyšel z toho spíše sběr dat než analýza, ale i tak je dobře, že se k tomuto kroku na obci odhodlali, protože je to konečně koncepční přístup k projektové práci. Data je však nutné správně číst a správně s nimi pracovat.

Takže krátký popis analýzy žádostí o obecní byty 2020-2023:

Celkový počet bytů:  322

1+1, 1+kk:    61 bytů

2+1:              91 bytů

2+kk:            48 bytů

3+1:              122 bytů

 

Celkový počet žádostí o byt za uvedené období: 664 – někteří však podávali žádost o několik bytů naráz a opakovaně, nejedná se tak o počet žadatelů!

Počet žádostí obyvatel Rapotína: 232

Počet žádostí obyvatel jiných obcí: 359

 

Výskyt nabídky bytů

Četnost

Procento změny nájemníka

1+kk

4

32,79 %

1+1

16

2+1

10

10,99 %

2+kk

10

20,83 %

3+1

8

6,56 %

  

Zájem o byty dle typu

Celkem

Průměrně žádostí obyvatel Rapotína na 1 byt

1+kk

7

4

1+1

10,3125

2,625

2+1

22

9,4

2+kk

9,5

2,6

3+1

14

7,25

 

Z uvedených čísel lze vyvodit následující:

1, Počet mimo-rapotínských žádostí převyšuje ty rapotínské – za rok 2022 a 2023 dokonce téměř dvojnásobně.

Jsem názoru, že Rapotín nemusí suplovat bytovou kapacitu jiným obcím.  Pokud se zaměříme pouze na rapotínské žádosti, poptávka rapidně klesá. Otázkou také zůstává, jestli by měla obec vůbec akutně rozšiřovat nájemní bytový fond, když tu existují možnosti komerčních nájmů? Obec by ze své podstaty neměla křivit nájemní trh. Byty přece pronajímají i soukromníci nebo firmy. Není tedy jedinou odpovědností Rapotína zajistit všem nájem. A už vůbec ne přespolním.

2, Největší zájem z řad rapotínských občanů je o byty 2+1 a 3+1.

Přitom těchto bytů má obec k dispozici nejvíce. Ono je to ale logické. Dlouhodobější bydlení třeba s rodinou vyžaduji větší prostory. Větší byty také vykazují menší míru fluktuace. Pokud to někdo myslí s životem své rodiny v Rapotíně vážně, poohlíží se po přiměřeném prostoru i pro své děti.

 3, Nejvyšší míra fluktuace nájemníků je u bytů 1+1, 1+kk.

To je běžná skutečnost, jelikož malé byty představují pro většinu lidí dočasné řešení. Za poslední tři roky se vystřídala téměř 1/3 nájemníků těchto bytů. Jedná se jistě o negativní jev pro sousedy s dlouhodobým nájmem. Nechtěl bych mít co tři roky každého třetího souseda nového.

 

Zadání obce pro nový bytový dům, vycházelo z požadavku pro vybudování bytů především o dispozici 1+1. Jak to koreluje z reálnou poptávkou? No asi správně tušíte, že moc ne. Jestli v tom nebude ona dotace na sociální bydlení? Jestli ona ta mantra „peníze zadarmo“ náhodou nehrála větší roli v zadání projektu než reálná poptávka?  Jestli ono to budovatelské nadšení celé nestojí na „hurá dotace“? Věřím tomu, že bohužel ano. Mnoho obcí se nechává opít zrůdnou lákavostí takovýchto dotací a staví se pak úplné pitomosti, i když skutečná potřeba obce je jinde.

Popsal bych ten proces asi takto:

Obec: „Potřebujeme peníze na chleba.“

Stát / kraj / EU: „Hmm, ale my tu teď máme dotaci na rybičky.“

Obec: „Fajn, kašlem zatím na chleba, koupíme si aspoň ty rybičky, i když se z nich na lačno asi po...“

 

Ono se pak není čemu divit, že se obcí šíří babské klepy o ubytovně pro nepřizpůsobivé, apod. Pokud lidé nemají dostatek relevantních informací, potom vznikají právě zmiňované hoaxy.

Nedivím se, že se záměr nesetkal s vlídným přijetím obyvatel v Aleji.  A jsem rád, že se dostavili zástupci obyvatel oné lokality na jednání zastupitelstva. Jsem opravdu i rád, že z jejich řad zaznělo vyjádření pochopení, že pokud obec potřebuje, smířili by se s výstavbou na daných pozemcích. Ale takovou výstavbou, která nebude narušovat jejích současné pohodlí bydlení. Považuji to za ten nejlepší výchovný políček pro vedení obce, aby se důležité projekty, které tu budou na následující desetiletí, řešili koncepčně a transparentně. Komunální politika asi nebude jen o focení na senzačním setkání seniorů a  pracovních zasedáních, ale především o věcné a srozumitelné komunikaci s občany. To by ale někteří zastupitelé možná přišli o své iluze o fenoménu fake news. :-)

Abych to uzavřel. Musím být fér a ať se obec rozhodne vybudovat novou bytovku i správně - na základě reálné poptávky ve vhodnější lokalitě, vždy se najde někdo, komu to bude vadit.  Vždy bude někdo dotčen, vystrašen a nespokojen. To ale neospravedlňuje obec, stavět podle podmínek dotace namísto potřeb obyvatel a bez patřičného posouzení dopadů na okolí. Projekt domu s 15 a více byty V Aleji je dle mě další nepromyšlenou akcí tohoto vedení a budu jen doufat, že se ono vedení  KONEČNĚ dostatečně vytrestalo a poučí se. Třeba hned v případě rekonstrukce koupaliště, které mě osobně také začíná zavánět hnědou hmotou.

 

Pěkné léto.

Martin Kalbáč

Komentáře

  1. Dobrý den, dění sleduji jen z pozice rekreační, ne stálého obyvatele...o který pozemek konkrétně se jedná? A jak to, prosím, vypadá s rekonstrukcí koupaliště? Děkuji Žolčáková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, podle posledních informací od vedení obce se aktuálně řeší stavební povolení.

      Vymazat

Okomentovat

Diskuse je vítána. Internet však není tak anonymní, jak se může zdát, proto děkujeme, že diskutujete v mezích slušného chování.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Opilci, hubero kororo!

Kdybychom tu měli inženýra Zachariáše, dostal by v Rapotíně důležitou funkci. Rapotínští zastupitelé se totiž odhodlali bojovat proti opilcům v parcích, na dětských hřištích a zastávkách v naší obci. Asi jste si všimli v minulém vydání RN, že obec vydala vyhlášku zakazující konzumaci alkoholu ve vybraných lokalitách. Tuto pravomoc mají samosprávy už řadu let, ale až teď tato móda dorazila k nám na ves. I když mě snad nikdy nenapadlo otevřít si pivo v parku natožpak na dětském hřišti, dovolím si nabídnout pohled asi jediného zastupitele, který toto opatření viděl alespoň trochu kriticky. Co je opravdu cílem tohoto zákazu? Nezpochybňuji, že v obci existují potížisté obtěžující ostatní občany. I mě se jejich chování nelíbí. Mám ale dojem, že si někteří zastupitelé nalakovali tuto vyhlášku doslova na růžovo a objevili funkční „Hubero kororo“. Že by policie častěji jezdila hlídkovat do parku u skláren, zamezí se tak i pokřikovaní a obtěžování žen na autobusových zastávkách? Jsou i názory, ž

Byl jednou jeden dům

Před nedávnem se zvedl menší poprask kvůli demolici starého stavení v „esíčku“. Mám dojem, že namísto diskuse probíhalo spíše hysterické štěkání a mnoho racionálních argumentů se do popředí nedostalo. Jsem názoru, že o takových věcech se má diskutovat i ex-post. Vzhledem k zájmu, který zmíněná demolice stále vzbuzuje, bych čekal, že se objeví vedle otázek proč?.. také úvahy, jak s takovou stavbou lépe naložit. Nic jsem bohužel nezaznamenal.  Jelikož jsem se svým hlasem podílel na osudu této stavby a nesu za to rozhodnutí jako jeden z patnácti odpovědnost, rozhodl jsem se alespoň takto nastínit, jaké úvahy předcházely mému hlasování na zastupitelstvu. Vycházel jsem ze několika informací, které vedení obce podalo zastupitelům v podkladech návrhu nebo zazněly v diskusi jednání. • Nebylo v možnostech bývalých majitelů o tento dům dále pečovat. Vzhledem k tomu, že byl znám záměr obce vybudovat v zatáčce chodník a propojit tak poslední chybějící úsek, rozhodli se prý darovat dům obci zdarm